Kuchnia

muffinki

Banoffee muffinki
http://www.muffinkarnia.com/2013/02/banoffee-muffinki.html

piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
masło miksujemy z cukrem na puchatą masę, dodajemy po jednym jajku
mąkę, sól i proszek mieszamy w oddzielnej misce, po czym w kilku partiach wsypujemy do miski z masłem i mieszamy
dodajemy mleko i pokrojonego w drobną kostkę banana - wszystko mieszamy
papilotki wypełniamy do ok 3/4 wysokości masą i pieczemy ok 20 min.
wystawiamy muffinki do ostygnięcia
gdy muffinki będą już zimne, wykrawamy kawałek środka i wkładamy do środka łyżeczkę masy karmelowej (ja niestety użyłam gotowej z puszki, bo nie mogłam nigdzie znaleźć syropu kukurydzianego, żeby zrobić krem dulce de lache, ale następnym razem zrobię właśnie z nim); przykrywamy wykrojoną częścią. Możemy również po prostu posmarować ich wierzch i też będą dobre. Wypróbowałam obie wersje i obie są super. W drugim przypadku na krem położyłam też po plasterku banana
śmietanę ubijamy, po czym dodajemy do niej cukier puder i na wolnych obrotach łączymy; przekładamy krem do worka cukierniczego i wyciskamy na muffinki
całość posypujemy wiórkami z czekolady i układamy na wierzchu cząstkę banana. Voila!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation