Kuchnia

Zupy

mniamspinka.pl | Kremowa zupa z kukurydzy z boczkiem
200 g odsączonej kukurydzy z puszki
350 ml bulionu
400 ml mleka
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 spory ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
3 cienkie plastry chudego boczku pokrojone w kosteczkę
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pociętego szczypioru
sól
pieprz


Sposób wykonania:

do bulionu wrzucamy pokrojony w kostkę ziemniak i gotujemy na wolnym ogniu,
w tym czasie kukurydzę z czosnkiem i mlekiem miksujemy a następnie dodajemy do bulionu i ziemniaków, gotujemy jeszcze około 10-15 min. aż ziemniaki będą miękkie,
na oliwie podsmażamy boczek z cebulą,
ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z boczkiem, cebulką i szczypiorem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation