Kuchnia

Kuchnia

SAŁATKA Z CHRUPIĄCYM TUŃCZYKIEM
(2 porcje)
2-3 garście miksu sałat (u mnie sałata lodowa + rukola),
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (najlepiej w dużych kawałkach),
1 nieduża czerwona papryka,
½ ogórka,
2 łyżki pestek dyni,
2 łyżki oleju z pestek dyni (można zastąpić oliwą),
2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia,
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i odstawić.
Tuńczyka dokładnie osączyć na sitku, a następnie na papierowych ręcznikach – ważne, by pozbyć się jak najwięcej wilgoci, bo inaczej tuńczyk będzie pryskał na patelni.
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić tuńczyka i smażyć, aż będzie brązowy i chrupiący (uwaga, tuńczyk może mimo wszystko trochę pryskać, dlatego dobrze jest mieć pod ręką pokrywkę lub osłonkę z gęstej siatki na patelnię. Od czasu do czasu mieszać i pilnować, by ryba się nie przypaliła.
Sałatę umyć i osuszyć, przełożyć do miski. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w paseczki. Dodać do sałaty. Na wierzch nałożyć tuńczyka.
Olej z pestek dyni wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, sosem polać sałatkę. Na koniec posypać pestkami dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation