Inne

Biżuteria, atelier, biżuteria

KURCZAK W PANIERCE ZE SŁONECZNIKA
SKŁADNIKI :
1 duża pierś z kurczaka
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól, pieprz i słodka papryka do smaku
1 szklanka ziarna słonecznika
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
olej do smażenia
SOS TZATZIKI :
250 g jogurtu naturalnego greckiego
1 ogórek
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
kilka listków mięty
PRZYGOTOWANIE :
Mięso myjemy, osuszamy i tniemy w poprzek na kawałki. Doprawiamy przyprawami i obtaczamy w mące. W miseczce mieszamy jajka, słonecznik wsypujemy do głębokiego talerza. Filety panierujemy w jajku i słoneczniku, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony uważając aby ziarno się nie spiekło. Możemy piersi również krótko obsmażyć z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec. Unikniemy wtedy spieczenia się słonecznika.
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy i odkładamy na kilka minut.
Do jogurtu dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty z soku ogórek. Dokładnie mieszamy.
Piersi przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki, podajemy z sosem i pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation