Święta i uroczystości

Walentynki

Słodka Strona: Deser z Mlekiem Skondensowanym na Walentynki

puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 ml mleka
2 czubate łyżeczki żelatyny
2 czerwone galaretki
bita śmietana i wisienki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)

Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Ok. 1/3 wylewamy na płaską powierzchnie (np. tackę), a pozostałą jej część wlewamy do pucharków i umieszczamy w lodówce do momentu stężenia.

Następnie z galaretki, którą przelaliśmy do płaskiego naczynia wykrawamy niewielkie serduszka (można to zrobić za pomocą foremek, ja posłużyłam się niewielkim nożem). Powstałe serduszka "przyklejamy" do brzegów kieliszków i dokładnie dociskamy w przeciwnym razie po wlaniu następnej warstwy serduszka mogą się odlepić).

Mleko mieszamy z żelatyną, odstawiamy na kilka minut, po czym podgrzewamy (nie gotujemy!).
Następnie dodajemy mleko skondensowane, dokładnie mieszamy i po ostudzeniu ostrożnie nalewamy do pucharków - dalej chłodzimy.

W międzyczasie przygotowujemy drugą galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po jej ostudzeniu na wierzch stężałego mleka nalewamy kolejną warstwę galaretki.
Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation