Kuchnia

jedzonko na codzień

Mama Gotuje - Pierogi marchewkowe

Fantastycznie kruche pierożki smakują najlepiej z wyrazistą konfiturą domowego wyrobu.

Wypróbowałam dwa nadzienia: konfitura śliwkowa z domieszką różanej i konfitura wiśniowa – oba warianty smakują wyśmienicie, a marchewka doskonale się kamufluje! Do konfitur dodałam nieco tartych migdałów dla uzyskania bardziej zwartej konsystencji konfitur.

Z pewnością na tym blogu pojawi się jeszcze wersja z nadzieniem „na słono”.

Ogromne podziękowanie dla Kamili ~ za przepis na ciasto i zarazem inspirację :) …uwielbiam przepisy z małą ilością składników.

Składniki:

pełna szklanka marchewki – surowej, drobno utartej (należy ubić w szklance)
200 g margaryny
mąka pszenna (ilość należy dobrać do soczystości marchewki, należy dodać tyle by możliwe było wyrobienie ciasta ~ zużyłam około szklanki mąki)
konfitura z domieszką tartych migdałów
Ciasto wyrobić, rozwałkować do grubości około 4-5 mm (podsypując mąką gdy się zbytnio klei do blatu). Wykroić kółka jak na pierogi. Na każdym kółku położyć nieco konfitury i skleić pierożki. By łatwiej i szybciej się skleiły krawędź pierożka delikatnie zwilżałam wodą.

Gdy zabraknie konfitur można wykroić ciasteczka – bez nadzienia :) również dobrze smakują.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation