Kuchnia

Zamiast ziemniaków

Papryki faszerowane kaszą jaglaną i warzywami | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

3 PORCJE, PO 270 KCAL
4 czerwone papryki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, kolendry i suszonego oregano
1 papryczka chili
1 cukinia
1 puszka 400 g pomidorów krojonych
PRZYGOTOWANIE

Papryki przekroić na połówki, wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę, odcedzić. Odłożyć jedną połówkę papryki i pokroić ją w kosteczkę.
Ugotować kaszę jaglaną: do garnka wsypać suchą kaszę, wlać 1 i 1/2 szklanki wody, posolić, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, do miękkości.
Na większej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać wszystkie przyprawy w proszku. Po chwili dodać posiekaną papryczkę chili bez pestek, cukinię pokrojoną w kosteczkę i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 5 minut.
Dodać odłożoną pokrojoną paprykę, rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszać i gotować przez ok. 4 minuty. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną.
Farsz wyłożyć do wgłębień papryki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok. 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu można skropić oliwą extra vergine i posypać szczypiorkiem.
WSKAZÓWKI

Do nadzienia można też dodać orzeszki pinii lekko zrumienione na patelni. Pod koniec zapiekania można dodać tarty ser, np. mozzarella (wówczas danie będzie wegetariańskie a nie wegańskie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation