Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto Milky Way

Składniki:
6 szt. jajka,
1,5 szkl. cukier,
1 szkl. mąka,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
3 łyżki kakao,
3/4 szkl. mleko,
2 opakowania cukier wanilinowy,
250 g masło,
2 szkl. mleko w proszku,
100 g czekolada mleczna,
1/2 szkl. herbata czarna

Białka ubijamy z 3/4 szkl. cukru na puszystą, białą pianę. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, i delikatnie już przy pomocy łyżki mieszamy z pianą. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170°C przez około 20 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.
1/2 szkl. mleka zagotowujemy z 1/2 szkl. cukru i cukrem wanilinowym, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po trochu wystudzone mleko z cukrami. Na koniec dodajemy mleko w proszku i ucieramy na gładką masę.

Wystudzone i przekrojone wzdłuż na pół ciasto delikatnie nasączamy mocną herbatą. Na jedną część biszkoptu wykładamy masę mleczną i wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną tabliczkę czekolady z 5-6 łyżkami mleka.

Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia masy. Smacznego!

zrodlo: doradcasmaku.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation