Kuchnia

Mięsko

Kurczak na słodko-kwaśno z ryżem

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka (50 dag)
sól
pieprz
oregano
2 łyżki oleju
4 plastry ananasa z puszki (ok. 12 dag)
20 dag czerwonej papryki konserwowej (1 średni słoik)
1 ½ łyżki soku ananasa z puszki
1 ½ łyżki soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu

Dodatkowo:
2-3 woreczki ryżu (20-30 dag)

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i oregano. Zrumienić na oleju. Ananasa i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę. Do kurczaka dodać ananasa, czerwoną paprykę, sok ananasa, sok z cytryny i płynny miód. Razem wymieszać i chwilkę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Osączyć i rozłożyć na talerzach. Na nim rozłożyć kawałki kurczaka w słodko-kwaśnym sosie. Podawać na gorąco. Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation