Kuchnia

Mięsko

Szynka na kanapki z szynkowara |

yszna i prosta domowa szynka.Do przygotowania użyłam tego szynkowaru.
Składniki:
900 g surowej szynki
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
ok 15 g. soli peklującej Peklosmaczek
Szynkę oczyszczamy, wkładamy do kamionkowego naczynia, wrzucamy do środka przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Ok 1 l wody mieszamy z peklosmaczkiem i zalewamy szynkę w naczyniu. Odstawiamy na 48 h w chłodne miejsce. Po tym czasie szynkę przekładamy do szynkowara ( bez przypraw). Mięsko w szynkowarze dociskamy i zamykamy. Wstawiamy do garnka z gotującą się wodą ( na dno kładziemy ściereczkę) tak by woda była ok 1 cm poniżej brzegu. Gotujemy pod przykryciem w temperaturze 90 stopni około 65 minut. Pozostawiamy w prasce na noc do zastygnięcia.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation