Kuchnia

Wege

Aromatyczna zupa krem marchewkowo-jaglana

Składniki (na 6 porcji)
- 6 dużych marchewek (ok. 800 g przed obraniem)
- 1-2 pietruszki (ok. 70 g)
- bulwa selera (ok. 450 g)
- 150 g kaszy jaglanej
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- 1-2 cebule
- mały kawałek pora (niekoniecznie)
- 3-4 średnie ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki czarnuszki (i trochę do podania)
- 2-4 suszone listki kaffiru
- pieprz
- 1-1 i 1/2 l wody (lub według uznania)
- sól
- sok z limonki
- natka kolendry (do podania)
- szczypta kurkumy
- sproszkowana słodka papryka (niekoniecznie)

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą gorącą wodą, aby pozbyć się goryczy. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek oraz czarnuszkę. Podsmażyć, mieszając co jakiś czas, aby wydobyć piękny intensywny aromat. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler, a na końcu por. Chwilę przesmażać, uważając, by nie przypalić zawartości garnka. Wrzucić do mieszanki liście kaffiru w całości, by łatwo było je później wyjąć. Zalać warzywa chłodną wodą – ilość zależy od preferowanej konsystencji zupy. Na początek wystarczy tyle, by warzywa były dobrze zakryte, później można dolać więcej. Gotować kilka minut, dodać sok z limonki oraz kurkumę, a następnie wypłukaną kaszę jaglaną. Przykryć garnek i gotować do miękkości składników.

Wyjąć kaffir. Zmiksować zupę blenderem na krem. Doprawić delikatnie pieprzem i solą. Ewentualnie dolać chłodnej wody, jeśli krem jest za gęsty, oraz dosmakować sokiem z limonki i odrobiną słodkiej papryki. Podaną w miseczkach zupę udekorować nasionami czarnuszki i posiekaną świeżą natką kolendry (natka pietruszki nie będzie dobrym zamiennikiem). Zupa ma naprawdę idealny, łagodny i naturalny smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation