Kuchnia

nafaszerowane

Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami - Przepis - Smaker.pl

Składniki

1 mała główka włoskiej kapusty
200 g ryżu jaśminowego
350 g piersi z indyka
50 g suszonych pomidorów
2 szalotki
oliwa z oliwek
bazylia
oregano
sól i pieprz
DO ZAPIEKANIA
bulion drobiowy
przecier pomidorowy

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Główkę kapusty parzymy w osolonej, gorącej wodzie, a następnie oddzielamy liście.

Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwek z oliwek. Ryż jaśminowy gotujemy al dente.

Pierś z indyka mielimy w maszynce i dodajemy do niej ugotowany ryż, zeszkloną cebulkę, posiekane pomidory suszone, bazylię oraz oregano, dokładnie mieszamy i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki przekładamy do brytfanki wyłożonej włoską kapustą, zalewamy bulionem drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym i zapiekamy około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotowe gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym.

Życzę smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation