Kuchnia

nafaszerowane

Faszerowane papryki z mięsem i ryżem

SKŁADNIKI:

- czerwona papryka – 2 szt
- ugotowany ryż – 1 szkl
- poszatkowana kapusta – 100 g
- mięso mielone – 200 g
- cebula – 1 szt
- czosnek – 1 ząbek
- jajko – 1 szt
- śmietana 18% – 200 ml
- ser żółty – 50 g
- olej
- sól
- pieprz



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.

Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę.

Chwilę razem podsmażamy.

Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając.

Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz
( + ew. oregano, bazylię, majeranek ).

Smażymy ok. 15 min.

Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy.

Papryki przekrawamy na połówki.

Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C i pieczemy ok. 20 min.

Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną.

Dodajemy sól, pieprz.

Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Wyciągamy i zajadamy jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation