Kuchnia

pieczenie,pasztety

Pasztet domowy – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

mięso wieprzowe i wołowe
1 kg
Esencja do duszonych mięs Knorr
1 szt
podgardle
200 g
wątróbka drobiowa
200 g
boczek
100 g
jajka
2 szt
włoszczyzna
1 pęczek
cebula
1 szt
grzyby suszone
2 szt
majeranek
1 łyżeczka
liść laurowy
2 szt
ziele angielskie
3 ziarna
pieprz czarny
3 ziarna
jałowiec
4 szt
bułka tarta
4 łyżki
sól i pieprz do smaku
smalec
2 łyżki
woda
700 ml

Jaki jest pasztet idealny? Zawiera różnorodne mięso, wieprzowe i wołowe, trochę boczku lub słoniny, sporo delikatnej wątróbki i gotowanej włoszczyzny. Po upieczeniu na wierchu jest rumiany i chrupiący, w strukturze zwarty, przez co daje się doskonale kroić, ale gdy jego kawałek położysz na chlebie, bez problemu uda się go także rozsmarować. Najlepiej, gdy na takiej kanapce znajdzie się jeszcze plaster kiszonego ogórka lub chrzanowy sos – oto kwintesencja polskiej kuchni śniadaniowej, na co dzień i od święta. Żeby zrobić w domu znakomity pasztet, nie musisz mieć dużo umiejętności, ale z pewnością przyda się cierpliwość, bo przygotowanie dania trochę trwa. Efekt jednak wszystko wynagradza. Do pasztetu z mięsa i wątróbki dodaj koniecznie sporo pieprzu, ziela angielskiego i ulubione zioła, my polecamy majeranek.
Rozwiń
Krok 1
Pasztet domowy – krok 1
Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i ostudź.
Krok 2
Pasztet domowy – krok 2
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.
Krok 3
Pasztet domowy – krok 3
Całość zalej około 700 mililitrami wody, dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.
Krok 4
Pasztet domowy – krok 4
Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Pasztet domowy – krok 5
Formę keksówkę natłuść i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation