Święta i uroczystości

Wielkanoc

Ucierana babka waniliowa

Składniki (forma z kominkiem o średnicy 17 cm):
2 duże jajka
150 g. miękkiego masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
0,4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
maka do oprószenia formy

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem ok. 5 minut z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, a gdy będzie zupełnie gładka dodaję ziarenka wanilii i po jednym jajku. Stopniowo dodaję przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ucieram masę jeszcze 5 minut. Formę smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką,po czym przekładam łyżką ciasto. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut, po czym sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ewentualnie piekę jeszcze do 10 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation