Kuchnia

cuknia

Smażone kuleczki z cukinii
Co kupić
500 g cukinii
100 g sera feta
1/2 cebuli
100 g sera grana padano
3 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka oregano
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mąki
Sól
Pieprz
1 l oleju
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 20 czas: 1h 0min
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sito, które następnie zanurzamy we wrzącej wodzie na około 2 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy, a gdy cukinia lekko przestygnie dobrze odciskamy ją z nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, solimy i smażymy do zeszklenia. Przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukinię, pietruszkę, oregano, pokruszony ser feta, starty na drobnych oczkach ser grana padano, jajka i bułkę tartą. Całość mieszamy razem do połączenia składników, przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy więcej bułki tartej. Całość chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
Mąkę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Partiami wkładamy gotowe kuleczki z cukinii i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kuleczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Serwujemy gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation