Kuchnia

cuknia

Słodkie puree z kurczakiem i cukinią
przepis na 2 porcje, jedna porcja dostarcza:

312 kcal, 38W 27B 5T

300 g batatów
150 g kalafiora
200 g kurczaka
100 g cukinii
2 średniej wielkości pomidory
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka oregano
ostra papryka
świeżo zmielony pieprz
sól


Kurczaka kroimy w paseczki i nacieramy solą, cukinię drążymy i również kroimy wzdłuż.
Oliwę, miód, musztardę i ostrą paprykę łączymy w formie marynaty (można dodać 2 łyżki wody).

Kurczaka oraz cukinię wkładamy do pudełka, wlewamy marynatę i dokładnie rozprowadzamy (możemy zamknąć pudełko i kilka razy wstrząsnąć). Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z kalafiorem, odcedzamy, dodajemy odrobinę pieprzu i blendujemy na gładkie puree.

W między czasie smażymy przygotowanego kurczaka i cukinię (na małym ogniu, pod przykryciem, możemy co jakiś czas podlać wodą), na patelni doprawiamy oregano.

Przygotowane puree rozprowadzamy na talerzu, na wierzch nakładamy zawartość patelni.
Danie podajemy ze świeżymi pomidorami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation