Kuchnia

miesa i wedliny

Schab pieczony

Składniki:

ok. 1,5 kg schabu bez kości
25 g soli peklowanej
3 duże łyżeczki musztardy (ja użyłam "kozaka")
3 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka cukru
pieprz
1 łyżka suszonego majeranku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć dokładnie solą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 12 godz. Następnie z pozostałych składników przygotować marynatę. Schab dokładnie natrzeć marynatą włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin(co najmniej). Po tym czasie schab umieścić w woreczku do pieczenia, wlać kilka łyżek wody i zawiązać. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C z termoobiegiem i piec około 80 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation