Kuchnia

CHLEBY

Składniki:

100g mąki żytniej
600g mąki pszennej chlebowej
300ml ciepłej wody (nie gorącej)
150ml mleka ciepłego
płaska łyżeczka cukru
2,5 łyżeczki soli
7g drożdży instant
25g masła


Przygotowanie:

Ciasto można wyrobić na dwa sposoby. Włożyć wszystkie składniki do maszynki do pieczenia chleba lub też wyrobić je ręcznie.
W przypadku tej drugiej opcji wszystkie suche składniki po przesianiu mąki i dodaniu ciepłego masła mieszamy i podlewamy mlekiem oraz wodą, ugniatając. W razie potrzeby miskę należy podsypać mąką. Ciasto należy wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie pulchne i elastyczne.
Pozostawić w misce do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.

Po wyrośnięciu uderzyć w ciasto i ponownie wyrobić dość szybko. Uformować chleb. Przykryć ściereczką i odczekać do ponownego urośnięcia.
Po tym czasie naciąć według uznania ciasto, opruszyć mąką i wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 25 minut, aż skórka będzie zarumieniona.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation