Kuchnia

Ryby

ŚLEDŹ W JOGURCIE NA WIELKANOC - Przepis - Onet Gotowanie
4 jaja ugotowane na twardo
3/4 litra jogurtu śmietankowego
500g wymoczonych filetów śledziowych
por, mały seler, 2 pietruszki, 2 marchewki
2 ogórki konserwowe, kilka marynowanych pieczarek
3 łyżki majonezu dekoracyjnego
1 łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz świeżo zmielony, szczypiorek
Wyszorowane jarzyny gotujemy w łupinach.
Po ostudzeniu ucieramy w łezkę do oddzielnych miseczek.
3 jajka kroimy w kosteczkę, jedno w plasterki do dekoracji.
Białą cześć pora kroimy drobniutko w kosteczkę.
Z jogurtu, majonezu i musztardy (ostrej) robimy sos mieszając skladniki.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Można dodać odrobinę chili.
Sos dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki,
do drugiej pieczarki.
Śledzie kroimy w paseczki.
Do małych pucharków lub jednej szklanej miski układamy warstami zalewając sosami i posypując porem naprzemiennie pietruszkę, śledzie, marchewkę, jajka, seler, śledzie itd
Górę polewamy sosem, dekorujemy jajami i palemkami z zielonej części pora.
odstawiamy conajmniej na kilka godzin zanim zaczniemy jeść.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation