Kuchnia

Przepisy

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut
Składniki:

(1 porcja)

100g makaronu ryżowego
garść świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
50-70g łososia wędzonego
3 łyżki śmietany 30%
skórka starta z 1/2 cytryny
świeżo mielony pieprz
kilka kropel soku z limonki lub cytryny


Przygotowanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju,a gdy się zagrzeje wrzucić szpinak. Smażyć, aż szpinak się skurczy i zmięknie.
Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć chwilę, do lekkiego zrumienienia ok minuty.
Wlać śmietanę, dodać skórkę z cytryny, pieprz. Gotować krótko, ok. 30 sekund. Sos śmietanowy szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się za bardzo można dodać odrobinę mleka.
Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać.
Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation