Kuchnia

gotowanie

niebo na talerzu: Jogurtowiec. Ciasto bez pieczenia. Tort z galaretek

składniki (na tortownicę 24 cm)
na spód - duża paczka okrągłych biszkoptów (pominęłam)


- 5 różnokolorowych galaretek
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 l mleka
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 3/4 szklanki cukru lub nieco mniej (zwykły, brązowy lub ksylitol)
- 50 g żelatyny
- owoce do dekoracji - jagody, winogrona, maliny, truskawki itp.

Galaretki przygotować w osobnych, płaskich naczyniach, np. plastikowych pojemnikach. Należy użyć ok. 25- 30 % mniej wody niż zaleca przepis na opakowaniu. Zwykle zamiast 0,5 l należy dać 0,3 l. Odstawić do lodówki do stężenia.
Kiedy galaretki będą prawie zastygnięte podgrzać mleko (nie gotować), dodać cukier i śmietankę, dobrze wymieszać. Odlać pół szklanki i wsypać do niej żelatynę. Wymieszać, wlać do garnka i ponownie zamieszać całość. Odstawić do ostygnięcia a później na chwilę do lodówki. Kiedy leciutko zacznie tężeć, dodać jogurt i zmiksować lub porządnie wymieszać łyżką.
Galaretki pokroić nożem w kostki ( ok. 2x2 cm). Jedną zostawić do dekoracji wierzchu. Pozostałe delikatnie wmieszać w jogurtową masę.
Tortownicę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty. Można lekko je skropić osłodzona herbatą z cytryną. Wyłożyć na nie masę z galaretkami, lekko dociskając zwilżoną dłonią by wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Można nakryć tortownicę dużym talerzem i odwrócić ją do góry dnem a następnie zdjąć obręcz i folię. Gdy nie ma spodu z biszkoptów - zostawić, gdy jest, nakryć ciasto drugim talerzem i znów odwrócić. Dół powinien znaleźć się wtedy na właściwym miejscu:) Udekorować deser pozostawioną galaretką i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation