Kuchnia

Pyszne

Cukiniowa carbonara - makaron

Składniki (na ok 2-3 porcje):
1 cukinia
ok 150 g pokrojonego w kostkę boczku
3-4 łyżki śmietany
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz do smaku
suszone oregano i suszona bazylia do smaku
ok 200g ulubionego makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego penne)
ew. starty parmezan do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
Na patelnie wrzucamy boczek, smażymy aż wytopi się z niego tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy posiekany czosnek i startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Wszystko smażymy kilka minut, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Sos prawdopodobnie będzie dość gęsty, więc proponuję dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Kiedy makaron jest już ugotowany, odcedzony i nadal gorący, wrzucamy go z powrotem do garnka, dodajemy sos, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Serwujemy póki gorące posypane serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation