Kuchnia

RYBY

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Śledzie w śmietanie
----------------------
Święta, święta i po świętach... prawie... a w temacie pozostając nie wiem jak u was ale na moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są moimi ulubionymi. Wystarczy trochę śmietany, majonez, jogurt i nie ma nic lepszego. Na blogu możecie znaleźć także inne śledzie w oleju, z kawiorem, po kaszubsku, rolmopsy. Do wyboru do koloru:) A wy jakie śledzie lubicie?
----------------------
Śledzie w śmietanie
1/2 kg śledzi matiasów
szklanka śmietany (lub więcej)
3-4 łyżki majonezu
mały kubek jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
cytryna
2 cebule
biały pieprz
2 jabłka
kilka ogórków konserwowych
Śledzie wymoczyć przez 3-4h, pociąć na paseczki. Jabłka, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. W misce układac warstwami, śledzie, warzywa, skropić cytryna, posypywać pieprzem i tak na zmianę. Następnie zrobić sos - połączyć składniki: śmietanę, majonez, jogurt, cytrynę, dodać 2-3 łyżki wody z ogórków konserwowych, uzyskać smietanowo-kwaskowaty smak jeśli będzie trzeba wystarczy zmienić proporcje składników pod siebie. Każdy ma inne wyczucie smaku. Zalać sosem śledzie, przemieszać. Odstawić na ok 2 dni, bo wtedy są najlepsze a śledziki dobrze skruszeją. Jednak raz na dzień należy przemieszać je i spróbować sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawić jego smaku po tym jak matiasy puściły swój jeszcze słonawy sok. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation