Kuchnia

Muffiny i babeczki

Cupcakes czekoladowe z espresso i toffi

Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 155g cukru
- 150ml espresso
- 75g masła
- 55g gorzkiej czekolady
- 45g gorzkiego kakao
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 95g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta sody
- duża szczypta soli
Składniki powinny być w temp. pokojowej!

Składniki na krem:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 200g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremu toffi/krówkowego

Oraz:
- 14-16 łyżeczek kremu toffi/krówkowego*

Foremkę na muffinki (14-16 sztuk) wyłożyć papilotkami. Espresso podgrzać z masłem oraz miodem w garnuszku, ciepłą mieszankę ściągnąć z ognia i dodać czekoladę, po ok. minucie przesiane kakao. Wymieszać na gładką masę (np. ręczną trzepaczką). Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka, żółtka i cukier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 12-14 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek (np. foremką do rurek, średnica ok. 1,5-2cm) i napełnić je toffi (po 1-1,5 łyżeczki). 
Kremówkę podgrzać. Czekoladę posiekać. Do gorącej śmietanki dodać toffie i wsypać czekoladę, wymieszać na gładki krem. Ostudzić, schłodzić 15-20 minut i ubić na puszysty, lekki mus. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Ozdobić wierzch babeczek. Można posypać odrobiną kakao. Polecam dekorować przed podaniem.

1*użyłam kremu firmy Bonne Maman, w zastępstwie można wykorzystać kajmak z puszki i ew. jeśli jest bardzo gęsty rozrzedzić odrobiną śmietanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation