Kuchnia

sałatki , surówki

„Chińska” surówka z białej kapusty


½ białej kapusty
1 nieduża marchewka
½ szk. oleju
1/3 szk. cukru
1/3 szk. octu ryżowego
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli

Wielokrotnie, jedząc w chińskiej restauracji moją ulubioną surówkę z białej kapusty, zastanawiałam się JAK ONI TO ROBIĄ ? Metodą prób i błędów doszłam do idealnych, według mnie, proporcji. Tajemnicę „chińskiej” surówki z białej kapusty uważam za rozwiązaną :) Teraz robię ją kiedy mam ochotę, nie tylko do dań orientalnych. Mogę jeść do woli, jest pyszna !


1. Białą kapustę drobno szatkuję i przekładam do dużej miski.

2. Na drobnych oczkach tarki ucieram marchewkę i mieszam ją razem z kapustą.

3. Do garnka wlewam olej, wsypuję cukier i czekam, aż się rozpuści.

4. Następnie dodaję ocet, jeśli nie macie ryżowego możecie użyć octu jabłkowego. Teraz sól i czosnek, całość zagotowuję.

5. Gorącą zalewę wlewam do warzyw, dokładnie mieszam i odstawiam surówkę na kilka godzin. Kiedy smaki się przegryzą jest rewelacyjna.

czas przygotowania: 20 - 25 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation