Kuchnia

Obiad przepisy

Schabowe zapiekanki z pieczarkami

Składniki na 1,6 kg schabu bez kości ( 20 zapiekanek ):

- schab 1,6 kg
- pieczarki 1 kg
- 3 cebule
- 150 g mozzarelli
- 300 g cheddara
- smalec lub olej do smażenia
- pieprz czarny, sól, papryka słodka, bazylia, oregano
- 2 pomidory

Schab kroimy na kotlety, rozbijamy, solimy i przyprawiamy pieprzem - smażymy w miarę niedługo z obu stron na gorącym oleju lub smalcu.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na maśle, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w pół plasterki, solimy i po chwili smażymy na odrobinie oleju - na koniec dodajemy usmażone pieczarki i mieszamy.
Mozzarellę kroimy w plasterki, a cheddar trzemy na grubych oczkach.
Schab wykładamy na papier do pieczenia, nakładamy plasterek mozzarelli, pieczarki z cebulą, pomidor jak ktoś lubi ( posypujemy wtedy oregano i bazylią ), starty cheddar i przyprawiamy papryką słodką.

Pieczemy w piekarniku w temp. 200 C około 15 minut

Sałatkowy " misz-masz " u Darka
Zestaw sałat + kilka listków sałaty lodowej
4 pomidory ( akurat polskie malinówki )
feta
mozzarella
cebula
ocet jabłkowy lub winny
olej lniany
bazylia

Pomidory zawsze sparzę wrzątkiem i obieram ze skórki, octu 1-2 łyżeczki, oleju na oko około 2-3 łyżki, bazylia kilka listków, feta i mozzarella w kostkę - mieszamy i pozostaje tylko zjeść
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation