Design

Design

Fistaszkowy tort bezowy.

Składniki na 2 blaty bezowe:

6 białek (z dużych jajek)
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).

W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.

Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.

Krem fistaszkowy:
pół szklanki masła orzechowego z kawałkami orzeszków (typu crunchy)
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1/4 szklanki cukru pudru

W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, cukier i masło orzechowe. Ubijać, do powstania gęstego, smarownego kremu. Uwaga: bez potrzeby nie ubijać zbyt długo.

Pralina fistaszkowa:
100 g cukru
100 g orzeszków ziemnych
50 ml wody

Większą blaszkę lub marmurowy blat wysmarować dokładnie cienką warstwą oleju.

Cukier i wodę umieścić w większym garnuszku z grubym dnem. Zagotować i gotować bez mieszania do momentu, aż otrzymamy kolor złotego karmelu. Dodać orzechy i wymieszać trzymając za rękojeść garnuszka (nie mieszać łyżką). Orzechy w karmelu natychmiast przelać na blachę, wyrównać; poczekać aż zastygną.

Po tym czasie zdjąć je z blachy, z grubsza połamać i posiekać na różnej wielkości kawałki (można użyć malaksera by osiągnąć słodkie orzechowe okruchy; uwaga - nie miksować zbyt długo).

Wykonanie:
Pierwszy blat bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu fistaszkowego. Na niego wyłożyć kolejny blat, następnie pozostały krem i posypać praliną fistaszkową. Schłodzić w lodówce i podawać.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation