Święta i uroczystości

komunia

SAŁATKA SŁONECZNIKOWA

Składniki:
40 dag kapusty pekińskiej (1 mała)
10 dag smażonego i solonego słonecznika (łuskanego)
15 dag czerwonej papryki (1 średnia)
5 dag czerwonej cebuli (1 mała)
7 dag pora (kawałek)
15 dag jabłka (1 duże)
1 puszka kukurydzy konserwowej
pęczek szczypiorku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
przyprawa do grilla
sól
pieprz
Sposób wykonania:

Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i pokroić. Czerwoną paprykę oczyścić, czerwoną cebulę obrać, razem opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Do dużej miski przełożyć kapustę pekińską, smażony i solony słonecznik, czerwoną paprykę i cebulę, por, jabłka, kukurydzę i szczypiorek. Następnie dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawę do grilla. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Gotową sałatkę podawać do kiełbaski, kaszanki, steków oraz szaszłyków z grilla, a jak zostanie to można ją podać jako surówkę do drugiego dania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation