Kuchnia

obiadowe

nadziewane ziemniaczki

Nie ma chyba nic lepszego niż bardzo prosty obiad. Dzisiaj postanowiłem wykorzystać kupione parę dni temu ziemniaki (trafiły się czerwone – są zupełnie inne w smaku). Przygotowałem bardzo proste nadzienie. Zmieszałem serek wiejski, ser żółty, smażony bekon i koperek. Jest to połączenie bardzo klasyczne, a mimo to daje wyśmienity efekt końcowy. Cenna rada – podstawa to dobry ziemniak. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

ziemniaki – 6 sztuk (średniej wielkości)
ser żółty – 1 garść (tartego, gouda)
serek wiejski – 1 opakowanie
bekon – 8 plasterków
koperek – 2 łyżki
Przygotowanie (30 + 10 minut):

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie.

2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Bekon pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Serek wiejski odcedź. Koperek posiekaj. Wszystkie te składniki zmieszaj ze sobą.

3. Ziemniaki odlej i poczekaj, aż lekko ostygną, odetnij od nich górną część i wydrąż środek. Ziemniaki nadziej przygotowaną pastą z sera, koperku i boczku. Tak przygotowane ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. #jedzenie #kuchnia #ziemniaki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation