Kuchnia

omlety, frittaty, placki, tortille, naleśniki

BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI RYŻOWE

Składniki na 5 - 8 naleśników:
1 szklanka ryżu, surowego
1 szklanka wody
1 łyżka dowolnej mąki, najlepiej ziemniaczanej albo ryżowej
szczypta soli
olej do smażenia
opcjonalnie: posiekany koperek, posiekany szczypior, szczypta cukru, wanilia, cynamon
Przygotowanie:
Ryż zalać sporą ilo­ścią zim­nej wody i zo­sta­wić na noc.
Na­stęp­ne­go dnia ryż od­ce­dzić, dodać 1 szklan­kę świe­żej wody i szczyp­tę soli. Przy po­mo­cy ręcz­ne­go blen­de­ra do­kład­nie wszyst­ko zblen­do­wać na rzad­ki, biały płyn. Na ko­niec dodać łyżkę mąki i za­mie­szać.
Na dnie pa­tel­ni roz­grzać mocno olej. Wlać cia­sto na­le­śni­ko­we, roz­pro­wa­dzić po­ru­sza­jąc pa­tel­nią i sma­żyć przez 2 -3 mi­nu­ty, na­stęp­nie ob­ró­cić na­le­śni­ka i sma­żyć ko­lej­ną mi­nu­tę. Po­wta­rzać aż do wy­czer­pa­nia cia­sta, po­da­wać na słod­ko lub na słono.
Po­ra­dy:

Pro­ste, praw­da? Jed­nak aby na­le­śni­ki się udały na­le­ży blen­do­wać cia­sto w od­po­wied­nim blen­de­rze, czyli w wy­so­kim kubku do­łą­cza­nym do ręcz­ne­go blen­de­ra lub w moc­nym blen­de­rze kie­li­cho­wym. Je­że­li bę­dzie­cie blen­do­wać cia­sto ręcz­nym blen­de­rem w przy­pad­ko­wej misce lub w małym ku­becz­ku jest spora szan­sa, że ziar­na ryżu nie zo­sta­ną od­po­wied­nio roz­drob­nio­ne.
Naj­prost­sze i naj­mniej kło­po­tli­we są na­le­śni­ki z bia­łe­go ryżu. Mo­że­cie jed­nak zro­bić je z ryżu brą­zo­we­go, uwa­ża­jac, aby dłu­żej blen­do­wać cia­sto – go­to­we na­le­śni­ki będą rów­nie smacz­ne, ale mniej ela­stycz­ne.
Do­dat­ko­wa łyżka mąki do­da­wa­na do cia­sta spra­wia, że na­le­śni­ki nie mają ma­łych dziu­rek cha­rak­te­ry­stycz­nych dla ry­żo­wych na­le­śni­ków.
Pa­tel­nia musi być po­rząd­nie na­ole­jo­na i do­brze roz­grza­na.
Cia­sto wy­da­je się rzad­kie i wod­ni­ste – takie ma być, spo­koj­nie!
Na po­cząt­ku na­le­śni­ki są lekko chru­pią­ce, ale kiedy po­ło­ży­cie je na chwi­lę na ta­le­rzu i bę­dzie­cie na nie od­kła­dać inne na­le­śni­ki w trak­cie sma­że­nia staną się ela­stycz­ne, gięt­kie i roz­cią­gli­we. Z ła­two­ścią można zwi­jać je w ru­lo­ny i ko­per­ty.
Ryż za­la­ny wodą może stać w lo­dów­ce nawet 5 dni.

http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealne-bezglutenowe-nalesniki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation