Kuchnia

sernik na zimno

Sernik Miodowo - Cynamonowy na Zimno



Składniki:

Spód

225 g ciasteczek maślanych
100 g masła
16 g cukru waniliowego
czubata łyżeczka imbiru w proszku
łyżeczka cynamonu

Masa

500 g twarożku mielonego (na serniki)
15 g żelatyny
200 g białej czekolady
400 ml śmietanki 36%
250 g mascarpone
1/2 - 3/4 szklanki miodu
sok z połowy cytryny

Dodatkowo

cynamon do posypania


Wykonanie

Spód

Masło stopić. Herbatniki umieścić w malakserze, rozdrobnić, dodać masło, cukier, imbir i cynamon - zmiksować. Okruszki wcisnąć w dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Umieścić w lodówce.

Masa

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody. Następnie zalać połową szklanki wrzącej wody i dokładnie rozmieszczać (bez obaw jeśli całkowicie się nie rozpuści... jeszcze

W rondlu na najmniejszym ogniu zagrzać 100 ml śmietanki. Do gorącej wrzucić drobno posiekaną białą czekoladę i mieszając doprowadzić do roztopienia czekolady. Nadal podgrzewając dodać żelatyną i mieszać do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Ser zmiksować z mascarpone, miodem i sokiem z cytryny. Wolnym strumieniem, nadal miksując wlać masę czekoladową.

Pozostałą śmietanę ubić i delikatnie wmieszać do masy.

Masę serową wylać na spód. Schłodzić minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation