Kuchnia

jedzenie

TORT TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

12 jajek

2 szklanki cukru

2 szklanki mąki tortowej



SKŁADNIKI NA KREM SEROWY:

3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 %

227 g gęstego serka białego, mielonego

1/2 szklanki cukru



DODATKOWO:

500 g mrożonych lub świeżych truskawek

kilka świeżych truskawek do dekoracji

Z połowy jajek ( 6 szt.) oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy razem z 1 szklanką cukru, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 1 szklankę mąki wcześniej przesianej przez sitko. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i łączymy. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 min, aby nie opadło. Następnie wyciągamy i studzimy. Z pozostałych składników pieczemy drugi biszkopt wykonując identyczne czynności.

Serek biały ucieramy razem z cukrem przez chwilę. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę, cały czas ucierając masę.

Truskawki przekładamy do blendera i miksujemy, aż będą dobrze rozdrobnione.

Każdy biszkopt przekrawamy na dwie części, usuwając nierówności jeśli powstały podczas pieczenia. Jedną część smarujemy masą z truskawek, drugi krążek biszkoptu smarujemy masą serową i nakładamy na masę z truskawek. Tworzą się w ten sposób dwie warstwy pomiędzy biszkoptami, które nie rozmazują się podczas nakładania. Identycznie postępujemy z kolejnymi dwoma częściami biszkoptu. Wierz wykańczamy masą truskawkową lub serową ( według gustu), na koniec dekorujemy świeżymi truskawkami. Tort wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy następnego dnia. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation