Kuchnia

jedzonko

Sernik na zimno z truskawkami i musem truskawkowym

Spód z herbatników

80 g herbatników
50 g miękkiego masła


Masa serowa

750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100 ml gorącej wody


Mus truskawkowy
300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru


Dodatkowo
około 600-700 g truskawek

Herbatniki rozdrabniamy blenderem, tak aby były drobno zmielone. Rozdrobnione herbatniki dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Powstałą masę rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Duże truskawki przecinamy wzdłuż na połówki i układamy je płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy na spodzie z herbatników, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz tortownicy układamy gdzieniegdzie całe truskawki.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy. Masę serową delikatnie przekładamy do tortownicy pomiędzy ułożone truskawki. Tortownicę wkładamy do lodówki do czasu aż masa serowa stężeje.

300 g truskawek rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Do musu dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy. Mus truskawkowy wylewamy na zastygłą masę serową i tortownicę ponownie wstawiamy do lodówki.

Stężały sernik delikatnie wyciągamy z tortownicy. Na musie truskawkowym układamy pozostałe truskawki przekrojone na połówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation