Książka
Dobre książki
TORT BEZOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
Składniki na 4 blaty bezowe:
6 dużych białek (1 białko o wadze około 40 g)
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wszytskie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Dodać skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 4 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 20 cm, po dwa na blaszce, pozostawiając między nimi przerwę.
Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).
Sos rabarbarowo - truskawkowy:
400 g rabarbaru (najlepiej różowego, w UK - forced rhubarb)
250 g truskawek
4 łyżki cukru
5 łyżek wody
Dodatkowo:
600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek - do dekoracji
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę (nie ma potrzeby obierania). Truskawki odszypułkować, przepołowić, wymieszać z rabarbarem.
Do garnuszka wrzucić przygotowany rabarbar i truskawki, zasypać cukrem, zalać wodą. Przykryć, zagotować, co pewien czas mieszając. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, tylko do zmięknięcia rabarbaru. Jak tylko rabarbar zacznie się rozpadać, natychmiast zdjąć z palnika. Przełożyć na sitko, do odsączenia z soku i całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Odsączony sok wypić, można zachować kilka łyżek do polania gotowego tortu :-).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Wykonanie
Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Na wierzchu wyłożyć 1/4 ilości bitej śmietany i wyrównać, następnie 1/4 ilości sosu rabarbarowo - truskawkowego. Przykryć kolejnym blatem. Czynności powtarzać. Zakończyć na wierzchu bitą śmietaną i resztą sosu rabarbarowo - truskawkowego. Ozdobić truskawkami.
Przechowywać w lodówce.
Tort nie jest trwały, najlepiej przygotowywać go bezpośrednio przed podaniem. Zarówno blaty bezowe jak i sos rabarbarowo - truskawkowy można przygotować dzień wcześniej.
MA==