Kuchnia

Sweet

Pudding z wódką

Składniki:
4 łyżki miękkiego masła
150g brązowego cukru
225ml śmietany
2 łyżki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki soli
375 ml mleka
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki wódki (najlepiej orzechowej)

Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier i gotuj przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż uzyskasz ładny i gęsty sos toffi.
W tym czasie, umieść mąkę kukurydzianą w misce z solą i kilkoma łyżkami mleka, a następnie przelej do reszty mleka.

Ubij żółtka z ekstraktem waniliowym, a następnie stopniowo dodawaj gorący sos toffi, cały czas ubijając.
Przelej mieszaninę przez sito o drobnych oczkach do rondla i gotuj na średnim ogniu przez 5-6 minut, regularnie mieszając, aż krem ​​zacznie gęstnieć.
Zdejmij z ognia i wymieszaj z wódką. Wlej do szklanych pojemników i studź przez co najmniej godzinę.
Ozdób wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation