Kuchnia

Przepisy zupy i dipy

Zupa chrzanowa z wędzonym boczkiem

cebula pokrojona w kosteczkę
łyżka masła
6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
1,5 litra rosołu wołowego
50g dobrego chrzanu - jeśli mam, używam nadwarciańskiego
150g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
majeranek, sól i pieprz do smaku
150g gęstej kwaśnej śmietany 18%
10g maki orkiszowej

Boczek podsmaż w garnku na rumiano i zdejmij na talerzyk. Na wytopionym tłuszczu podsmaż na złoto cebulę, dodaj pokrojone ziemniaki i razem chwilę przesmaż. Zalej rosołem wołowym, dodaj chrzan, sól i pieprz. Powoli doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć podsmażony boczek.
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do niej pół szklanki gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Wlej tak zaprawioną śmietanę do zupy, dopraw do smaku i zagotuj razem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation