Kuchnia

jedzonko

Spanakopita, grecka spirala ze szpinakiem

Składniki na 2 porcje:
-1,5 szklanki mąki
-2 łyżki oleju
-pół szklanki wody
-łyżeczka octu
-szczypta soli
-opakowanie szpinaku
-kostka sera feta
-jajko
-ząbek czosnku, sól, pieprz

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dolewamy wodę, oliwę, ocet i dodajemy sól. Zagniatamy ciasto, powinno być jak na pierogi. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Rozwałkowujemy je bardzo cienko, jak na strudel. Powinno być tak cienkie, że prawie przezroczyste. Jeśli będzie za grube to stanie się twarde. Ciasto kroimy na dwa prostokąty (dobrze, jeśli będzie min. 2 razy dłuższe od drugiego boku).
Przygotowujemy szpinakowy farsz - dusimy szpinak z serem, doprawiamy i na koniec mieszamy z jajkiem. Nakładamy nadzienie wzdłuż dłuższej krawędzi i zawijamy "roladę". Następnie zwijamy spiralę. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation