Kuchnia

pieczywo

Przepis na domowe bułki - Przystawka/przekąska - Apetyt

Składniki

30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki
250 ml letniego mleka lub wody
50 g masła lub domowego smalcu
1 duże jajko + 1 duże żółtko
1 łyżeczka soli

Kroki przygotowania

Z drożdży, łyżeczki cukru, garści mąki i 150 ml letniego mleka przygotować zakwas. Resztę mąki umieścić w misce, dolać zakwas, odrobinę mleka (najpierw ok. 50 ml, następnie dodawać stopniowo według uznania), zmiękczone masło, jajka, żółtko i sól wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 °C. Wyrośnięte ciasto wyrobić i ulepić z niego 12 bułek. Ułożyć je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach, poczekać aż trochę wyrosną i posmarować je białkiem. Doprawić solą i posypać makiem. Piec na złoty kolor, ok. 20 minut. Najlepiej jeść jeszcze letnie z marmoladą bądź masłem.

Wskazówki

Jeśli obawiasz się, że nie wstaniesz na czas, aby wyrobić ciasto, nie masz w domu piekarnika, a Twoja rodzina nie lubi późnego śniadania, przygotuj ciasto, zanim pójdziesz spać i odstaw do lodówki. Gdy wstaniesz, musisz ciasto jeszcze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, ugnieść, a następnie ulepić bułki. Musisz liczyć się z tym, że bułki będą mniej puszyste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation