Kuchnia

Konfitury i spółka

Składniki:
1 litr wody
0,5 g rabarbaru (najlepiej dojrzałego, o czerwonych łodygach)
5-10 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
opcjonalnie do podania: kostki lodu, plasterki cytryny, listki mięty

Wykonanie:
Rabarbar umyj, pokrój w 1-2 cm kawałki, umieść w garnku i zasyp 5 łyżkami cukru. Dodaj cukier wanilinowy i sok z cytryny. Podgrzewaj kilka minut mieszając, a następnie zalej wodą, zagotuj i gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut, aż rabarbar się ugotuje. Na koniec dopraw cukrem do smaku. Możesz przed podaniem kompot schłodzić, a następnie podać z kostkami lodu, cytryną czy miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation