Kuchnia

Pyszności

Faszerowane bakłażany na mezze
Składniki

1 kg niedużych bakłażanów
FARSZ:
6 posiekanych ząbków czosnku
4 posiekane łodygi selera naciowego
3 starte marchewki
2 papryczki chili pocięte w plasterki
łyżeczka soli
DODATKOWO:
5 ząbków czosnku
3 różnokolorowe papryczki chili
kilka liści winogron (lub czarnych porzeczek)
sól
3 łyżki octu jabłkowego
Bakłażany nacinamy głęboko wzdłuż, opiekamy aż będą miękkie, zostawiamy lekko dociążone na papierowych ręcznikach na noc. Składniki farszu dokładnie mieszamy i nadziewamy bakłażany, dociskając brzegi. Wkładamy do słoja, przetykając obranym czosnkiem, przeciętymi wzdłuż na pół, wypestkowanymi chili i liśćmi winogron lub porzeczek. Słój wypełniamy zimną wodą, odlewamy ją do miarki. Na 500 ml wody dajemy 1,5 łyżeczki soli, mieszamy z octem, ponownie zalewamy bakłażany. Słój przykrywamy gęstą gazą, odstawiamy do zakiszenia na ok. 2 tyg. w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation