Kuchnia

Dania główne

Pieczony kalafior z sosem koperkowym


Pieczony kalafior

- 1 głąb kalafiora
- 35 g sera cheddar
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- duża szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- sól, pieprz do smaku

Sos koperkowy

- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małego pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie majonez


Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie umyć, a następnie pokroić jeszcze na nieco mniejsze kawałki.

W małej miseczce wymieszać oliwę ze słodką i ostrą papryką, kolendrą, solą oraz pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym wymieszać ze sobą kalafior i zawartość miseczki, tak aby każdy jego kawałek był pokryty przyprawami. Pomiędzy kalafiorem ułożyć czosnek (nie obrany).

Piec kalafior w 200⁰C przez około 25 minut. Następnie posypać kalafior startym na małych oczkach serem i zapiec jeszcze 5 minut.

W miseczce wymieszać jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany drobno koperek, sól, pieprz i ewentualnie majonez.

Lekko przestudzony pieczony kalafior podawać z sosem koperkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation