Kuchnia

ciasta

Sernik z musem czekoladowym - Buszująca w kuchni
Składniki
Sernik:

ser trzykrotnie zmielony, 500 g
budyń śmietankowy, 1 i 1/2 łyżki
słodzone mleko skondensowane, 265 g
białka, z 2 małych jajek
sok z 1/2 cytryny
Mus:

masło, 100 g
gorzka czekolada, 100 g
jajka, 3 duże
drobny cukier, 115 g
kakao, 2 łyżeczki
żelatyna, 2 łyżeczki rozpuszczone w 50 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Sernik: Wszystkie składniki na sernik umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier mocno docisnąć do ścianek formy. Wlać masę. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 165 stopni przez 35-40 minut. Wystudzić.
Mus: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę połączyć z żółtkami wymieszanym z kakao. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować, aż piana zrobi się błyszcząca i bardzo sztywna. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić. Dodać 2 łyżeczki musu i wymieszać. Następnie połączyć z masą czekoladową. Białka dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać, starając się aby nie opadła. Mus wylać na ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation