Kuchnia
Obiadek
Zrazy przepis na tradycyjne zrazy z ogórkiem, boczkiem i cebulą.
Pół kilograma wołowego udźca lub mięsa zrazowego
2 ogórki kiszone
łyżka musztardy
1 cebula
1 gruby plaster boczku
skóra z razowego chleba
sól, pieprz
dodatkowo można dodać: czosnek i suszone grzyby
Do sosu: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bulion lub kostka rosołowa, kilka suszonych grzybów. Sos można zagęścić mąką lub śmietaną.
Zrazy przygotowanie:
Wołowinę pokroić na spore, ale cienkie plastry – rozbić intensywnie tłuczkiem, żeby mięso skruszało i mogło być łatwo zwijane.
Mięso przyprawić solą i pieprzem. Następnie położyć na środku każdego plastra: 1/4 ogórka kiszonego, trochę cebuli, kawałek boczku, skórę razowego chleba i musztardę.
Możecie dodać też czosnek i kawałek suszonego grzyba – ja jednak wolę wersję tradycyjną.
Zwinąć ciasno w roladę, tak żeby wszystkie składniki nadzienia były szczelnie zamknięte w mięsie. Można ewentualnie spiąć zrazy wykałaczką, żeby nie rozpadły się podczas smażenia.
Na odrobinie oleju podsmażyć mięsne zawiniątka, żeby zrumieniły się z każdej strony.
Następnie przełożyć je do garnka i zalać pozostałością z patelni (podlać gorącą patelnię wodą i zeskrobać cały smak po smażeniu). W razie potrzeby dolać bulionu lub wody z kostką rosołową.
Doprawić zielem angielskim, liśćmi laurowymi i pieprzem. Dusić powoli pod przykryciem około 1,5 godziny.
Namoczyć garstkę suszonych grzybów w wodzie i dodać je i wodę po namaczaniu do sosu.
Gdy zrazy będą miękkie doprawcie sos solą i pieprzem, możecie ewentualnie zagęścić go mąką lub śmietaną. Zrazy doskonale smakują z kaszą gryczaną i burakami.
MA==