Kuchnia

ciasta

Sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Składniki na ciasto:

*3 szklanki mąki

*250 g masła

*3 łyżki cukru

*5 żółtek

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżki kakao instant (np. Puchatek lub Nesquick)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. 1/3 ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce około 30 minut, a następnie wyłożyć nim blaszkę (32x25 cm).

Dodatkowo:

*puszka brzoskwiń

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić i ułożyć na cieście.



Składniki na masę serową:

*500 g sera zmielonego

*1 jajko

*1 opakowanie budyniu śmietankowego

*1/2 szklanki cukru pudru

*1/2 kostki masła roztopionego

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, do połączenia i wylać na brzoskwinie.

Składniki na masę makowo -kokosową:

*1 szklanka cukru pudru

*1 szklanka maku

*5 białek

*100 g wiórków kokosowych

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone, pozostałe ciasto.

Piec około 60 minut w 180 stopni C.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation