Kuchnia

ciasta

Szarlotka delikatesowa

3 szkl. maki
kostka masła
6 żółtek
1 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki kwaśnej śmietany
jabłkowa marmolada
6 białek
¾ szkl. cukru pudru
bita śmietana
tłuszcz do formy
Tłuszcz posiekać razem z mąką po czym dodać cukier oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać, w trakcie dodając żółtka oraz śmietanę.
Dobrze wyrobione ciasto owinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie 1/2 ciasta wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Rozsmarować na nim marmoladę jabłkową.
Następnie wyłożyć grubą warstwę piany ubitej z białek.
Resztę ciasta rozlożyć na wierzchu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation