Kuchnia

desery

pudding orzechowy z nasionami chia i pianką kokosową

Wychodzi 5 porcji, z czego 1 to ok. 83g = 124kcal.

Składniki na bazę:
- 260ml mleka sojowego (migdałowego, kokosowego, krowiego...)
- 35g tartych/mielonych migdałów (bądź innych orzechów)
- 30g nasion Chia
- 1 łyżka masła orzechowego

Składniki na piankę:
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1 białko
- 1 łyżeczka ksylitolu

Jeżeli nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze lub blenderem. Do dużej miski nalewamy mleka i dodajemy nasionka, orzechy i masło. Mieszamy, aż do ich częściowego połączenia (można ułatwić sobie mikserem, gdyż możecie mieć problem z masłem orzechowym). Nie przejmujcie się małymi grudkami z masła orzechowego, tak ma być, dodają ogromnych walorów smakowych podczas pałaszowania). Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, bądź na całą noc. Przed wyciągnięciem nasion z lodówki zabieramy się za przygotowanie pianki kokosowej. Mleczko, białko i ksylitol miksujemy do momentu wytworzenia się pianki. Nie musi być całkowicie sztywna, wystarczy, że będzie miała lekką i puszystą konsystencję. Do miseczek nakładamy na dno pudding z lodówki, na niego piankę, a z wierzchu możemy posypać kakao (oczywiście bez cukru).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation