Kuchnia

Przepisy - obiad

Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy

350 g suchej ciecierzycy
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
2-3 czubate łyżki mąki
oliwa do podsmażenia
sok i skórka z ½ cytryny
sól
słodka papryka
ostra papryka
kolendra
kmin rzymski
papryka w płatkach
łyżeczka sody oczyszczonej
bułka tarta do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy
Ciecierzycę namaczam przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotuję ją z dodatkiem sody oczyszczonej, odcedzam. Jedną szklankę ciecierzycy odkładam - wykorzystam ją później.

Cebulkę drobno siekam i szklę na oliwie. Czosnek obieram, kroję drobno i rozcieram z odrobiną soli. Pozostałą ciecierzycę wraz z cebulką i czosnkiem blenduję lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.

Mieszam z odłożoną wcześniej ciecierzycą, mąką, jajkami, natką pietruszki, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami. Pamiętajcie, aby sprawdzić czy Wasza masa jest odpowiednio doprawiona!

Następnie całość mieszam i formuję kuleczki rękoma namoczonymi w oliwie. Pulpeciki obtaczam w bułce tartej. W tym momencie możecie zadecydować, czy wolicie wersję smażoną czy też bardziej dietetyczną - pieczoną.

Jeśli zdecydujecie się na pierwszy wariant, wystarczy zarumienić je na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Wybieracie lżejszą wersję? Rozłóżcie kuleczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą. Pieczemy je 20 minut, w 180 stopniach.

Pulpeciki polecam podawać z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation