Kuchnia

Przepisy - obiad

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:

20 dag makaronu (najlepiej penne, ale mogą być też inne rurki, kokardki, świderki)
puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju)
mały słoiczek czarnych oliwek
mała cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
oliwa do podsmażenia

Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie na głębokiej patelni lub płaskim rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę (ok. 2-3 minuty), nastepnie dodajemy do niej posiekany czosnek, podsmażamy jeszcze minutę. Dodajemy tuńczyka, podsmażamy, na koniec dodajemy posiekane oliwki.

Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, wrzucamy do tuńczyka z oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Podsmażamy jeszcze ok. 2-3 minuty.

Można posypać świeżą bazylią albo oregano, ale nie trzeba.

źródło: 30minutwkuchni.wordpress.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation