Kuchnia

kuchenne podpatrzenia

Placek twarogowy z połówkami jabłek
Ciasto ; 4 szklanki mąki tortowej (typ 450)
200 g zimnego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (15 g )
2 średnie jajka 250 g mielonego twarogu
Dodatkowo przygotować;
10 średnich jabłek
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części, następnie włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 40 cm x 26 cm. Następnie nakłuć ciasto lekko widelcem, po czym układać obrane połówki jabłek (stroną przeciętą do dołu ) Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka i ponownie zrobić dziury widelcem. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 30 minut (grzanie górne i dolne) Po wyjęciu lekko przestudzić i posmarować lukrem Lukier; 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Wszystko dokładnie utrzeć
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation